Liefde is het doel

De weg naar bewustwording is een weg die “jezelf” zult dienen te bewandelen op jouw manier, je mag het doen zoals jij wilt en zolang je er maar over wilt doen.

Zie het als een studie, hoe beter je je ‘best’ doet hoe meer je te weten komt over jezelf, des te sneller gaat het voor jou.

Het grootste geschenk dat een mens zichzelf kan geven is bewustwording, bewust worden van zichzelf ☆ 

Als de wereld bewuster wordt dan zal er minder gereageerd worden vanuit de emotie en zal er dus meer vrede op aarde zijn.

Hoe te werken aan bewustwording?

1. Evalueer je denken

De eerste stap in het zelfbewustzijn is te luisteren naar jezelf. Wat is er gaande in je hoofd? Is het een reeks van negatieve gedachten die je een onbehagelijk gevoel geven? Of ben je altijd op zoek naar de zonnige kant?

In de praktijk...

Neem een paar minuten per dag(of langer) om gewoon te zitten in stilte (mediteren) en luister naar wat je denkt. Een manier om je innerlijke stem te herkennen is om voor een spiegel te gaan staan en te luisteren naar wat je over je uiterlijk hebt te zeggen. Het kan zelfs helpen je gedachten op te schrijven zodat je een beter idee krijgt of ze positief of negatief zijn.

2. Gebruik je zintuigen

Onze zintuigen (zicht en geluid in het bijzonder) bieden ons een enorme inzicht in de wereld, onzelf, andere mensen en situaties. Maar deze zintuigen worden vaak gezien door een filter van onze eigen denken (gedachten).

Bijvoorbeeld, een frons betekent niet altijd dat iemand boos op je is en iemands zuchten is niet altijd dat je saai bent. Wanneer onze geest bepaald hoe we dingen zien kan het gemakkelijk zijn dat we ons gekwetst voelen.

In de praktijk...

De volgende keer dat je het gevoel hebt dat iemand je beoordeeld of je een slecht gevoel geeft, neem een stap terug en schrijf op waarom je dit denkt. Vraag jezelf af, zouden deze handelingen anders geïnterpreteerd kunnen zijn? Je zou zelfs kunnen vinden dat deze interpretaties vertroebeld is door je eigen negatieve gedachten.

3. Haal je gevoelens eruit

Dit kan moelijk zijn als je niet het soort persoon bent die ervan houdt om diep na te denken over zijn gevoelens, maar het kan echt de moeite waard zijn. Onze gevoelens zijn spontane en emotionele reacties op de dingen die we ervaren. Net als onze zintuigen, ze geven ons goede informatie over wat er om ons heen gebeurt.

Soms kan het moeilijk zijn om af te stemmen op onze gevoelens, maar er zijn een paar lichamelijke tekens die je kunnen helpen om te zien wat er in jezelf afspeelt. 

Enkele voorbeelden zijn:

* Een warm gevoel in je gezicht zou kunnen betekenen dat je beschaamd bent.

* Een gevoel van vlinders in je buik kan betekenen dat je nerveus bent

* Je tanden op elkaar knarsen kan betekenen dat je boos bent.

* Een beknellend gevoel in je buikstreek kan betekenen dat je geraakt wordt dmv een bepaalde emotie of overtuiging.

In de praktijk...

Kijk naar lichamelijke signalen die kunnen wijzen op hoe je je voelt. Door in te gaan op je gevoel kan je beter inzicht krijgen in wat je wilt, wat maakt je ongemakkelijk en wat maakt je angstig, boos, verdrietig of juist blij.

En wat nu?

Dit zijn slechts de eerste stappen. Er zijn enorm veel andere manieren om meer zelfbewust te worden, maar geef deze een kans en zie hoe je gaat. 

Je bent al een beetje zelfbewust want je bent tenslotte al op deze pagina gekomen :)

Ga er dieper in om te zien wat je kunt vinden over jezelf. Uiteindelijk zitten we vast aan onzelf voor de rest van ons leven, zodat we net zo goed te weten kunnen komen wie-we-werkelijk-zijn.

Blijf trouw aan jezelf ♡